Recente Tweets

Het fokken van een jachthond

Als fokker van een jachthond ben je wat mij betreft verantwoordelijk voor het behoud van de juiste jachteigenschappen in de pups. Het betreft immers een werkras waar je mee bezig bent en de pups moeten aan dit werkdoel voldoen anders kun je net zo goed showhonden gaan fokken. Ten eerste is dit veel gemakkelijker en zien ze er hetzelfde uit. Ja, ook bij de vizsla wordt door veel fokkers voornamelijk naar de buitenkant gekeken en het behalen van titels op showgebied is voor hun erg belangrijk en ook nog eens vele malen eenvoudiger dan kwalificaties behalen op werkgebied. Er is echter geen verband tussen uiterlijk en jachteigenschappen. Je kun niet in de hond kijken, dus om om ook de innerlijke kwaliteiten van de hond te beoordelen gaan wij er mee veldwerken.

Het veldwerk is bij uitstek geschikt om de erfelijke eigenschappen van de hond te testen en zo een inzicht te krijgen over de mogelijkheden van de hond en van zijn eventuele nakomelingen. We testen zijn intelligentie, zijn werklust, zijn gezondheid, zijn neus, zijn lichamelijke mogelijkheden en zijn vermogen om zich aan te passen en met zijn voorjager samen te werken.

Uit bovenstaande blijkt wel dat een Vizsla met de juiste eigenschappen voor het veldwerk, een hele fijne hond is om mee te werken en te leven. Voor onze pups gaat onze voorkeur uit naar eigenaren die er aktief mee gaan werken en dan het liefst op het gebied van veldwerk, KNJV of de jacht.

 

Denk u echter dat u een pup van ons een fijn en aktief leven kunt bieden aarzel dan niet om te reageren, want ook dat is voor ons erg belangrijk.

info@szervusz.nl